Može li forskolin (Coleus Forskohlii) povećati testosteron?

Forskolin, prirodni spoj dobiven iz korijena biljke Coleus Forskohlii, privukao je pozornost kao potencijalni pojačivač testosterona.

Iako je ovaj biljni dodatak poznat prvenstveno po svojoj ulozi u mršavljenju, posljednjih godina postaje sve popularniji i u svijetu sporta i fitnesa zbog svog mogućeg utjecaja na razine testosterona.

Forskolin za testosteron

No, može li forskolin zaista povećati testosteron? U ovom članku istražit ćemo znanstvene dokaze i otkriti kako forskolin može utjecati na proizvodnju testosterona.

Što je forskolin?

Forskolin je aktivni spoj biljke Coleus Forskohlii, član porodice metvice, koji raste u subtropskim i tropskim područjima Azije.

Tradicionalno se koristi u ayurvedskoj medicini zbog svojih potencijalnih terapijskih svojstava, kao što su snižavanje krvnog tlaka, poboljšanje disanja, pa čak i poboljšanje zdravlja srca.

Forskolin je posebno poznat po svojoj sposobnosti da stimulira proizvodnju cikličkog adenozin monofosfata (cAMP).

To je molekula koja igra ključnu ulogu u signalizaciji unutar stanica i regulaciji raznih tjelesnih funkcija, uključujući metabolizam i hormonalnu ravnotežu.

Može li forskolin povećati testosteron?

Istraživanja sugeriraju da forskolin može imati izravan učinak na razinu testosterona.

Jedan od mehanizama kroz koji forskolin može povećati razinu testosterona je poticanje aktivnosti adenilat ciklaze, enzima koji katalizira pretvorbu ATP-a u cAMP.

Povećane razine cAMP-a mogu dovesti do stimulacije sinteze testosterona jer potiču lučenje luteinizirajućeg hormona (LH) iz hipofize, koji zauzvrat signalizira testisima da proizvedu više testosterona.

Može li forskolin povećati testosteron

Jedna od ključnih studija koja je istraživala učinak forskolina na razine testosterona provedena je 2005. godine na Sveučilištu Kansas.

U ovoj dvostruko slijepoj, placebo-kontroliranoj studiji, 30 muškaraca s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću uzimalo je 250 mg ekstrakta forskolina (10% čistog forskolina) dvaput dnevno tijekom 12 tjedana.

Što se tiče testosterona, istraživači su primijetili povećane razine kod nekih muškaraca.

Međutim, nije bilo značajne razlike u ukupnoj koncentraciji testosterona u krvi između dvije skupine.

Trenutačno je teško pronaći druge studije na ljudima.

To ne znači da forskolin nije učinkovit, to samo znači da je bio predmet malo istraživanja, pa je najbolje pristupiti mu s oprezom.

Kako forskolin utječe na druge hormone?

Osim mogućeg povećanja razine testosterona, forskolin može imati utjecaj i na druge hormone u tijelu.

Na primjer, povećanje razine cAMP-a također može poboljšati funkciju štitnjače, što može pridonijeti poboljšanju metabolizma i proizvodnji energije.

Povećanje razine cAMP-a može također poboljšati razinu inzulina, što može pomoći u reguliranju šećera u krvi i smanjenju apetita.

Potencijalne prednosti forskolina za zdravlje muškaraca

Poticanje gubitka masnoće

Forskolin je poznat po svom potencijalu za sagorijevanje masti. Povećanje razine cAMP-a može stimulirati lipolizu, proces razgradnje masti u tijelu.

Istraživanja su pokazala da forskolin može pomoći u smanjenju tjelesne masti, što je posebno korisno za muškarce koji žele izgubiti kilograme i poboljšati svoju tjelesnu kondiciju.

Poboljšanje metabolizma

Povećana razina cAMP-a može poboljšati metabolizam, što znači da vaše tijelo može učinkovitije sagorijevati kalorije i koristiti ih za energiju. To može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i povećanju razine energije.

Podrška kardiovaskularnom zdravlju

Forskolin može imati koristi za kardiovaskularno zdravlje zbog svoje sposobnosti da opušta krvne žile i smanjuje krvni tlak.

Ovo može biti posebno korisno za muškarce s povišenim krvnim tlakom, jer može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Forskolin nuspojave

Iako forskolin može imati brojne prednosti, važno je napomenuti da može imati i neke nuspojave. Uobičajene nuspojave uključuju mučninu, vrtoglavicu i želučane tegobe.

Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi ili imaju nisku razinu krvnog tlaka trebaju se konzultirati sa svojim liječnikom prije nego počnu uzimati forskolin, jer može povećati rizik od krvarenja ili uzrokovati nagli pad krvnog tlaka.

Budući da tvar nije u potpunosti proučena, uvijek postoji rizik od neidentificiranih dugoročnih nuspojava.

Stoga je vrijedno razmotriti siguran, dokazan i učinkovit dodatak kao alternativu.

Probolan 50 nudi pažljivo sastavljenu formulu sa sastojcima za koje je poznato da povećavaju testosteron u tijelu.

Probolan 50 gdje kupiti

Povećanje testosterona može dovesti do više mišićne mase, povećanja energije, bržeg oporavka i drugih vrijednih prednosti, posebno za aktivne muškarce u fitnessu i bodybuildingu.

Može li Coleus Forskohlii povećati testosteron?

Što se tiče forskolina i njegovih potencijalnih učinaka na testosteron, naš je zaključak da su potrebna opsežnija istraživanja kako bi se utvrdili njegovi točni učinci.

Iako postoje obećavajući rezultati, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdila njegova učinkovitost i sigurnost.

U ovom trenutku preporučujemo da se suzdržite od korištenja forskolina dok ne budu dostupna dodatna istraživanja na tom području.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)